fbpx
Selectează o Pagină

Firele de par din barba sunt diferite de alte fire de par de pe corpul uman

Parul barbii si parul scalpului sunt adeseori privite ca find acelasi lucru – par. Daca luam putin timp sa observam tot ce tine de barba noastra vom vedea ca firul e mai gros, pe alocuri mai carliontat, are uneori si alta culoare decat cel de pe cap si nu sunt tot atat de multe fire in barba cate sunt pe aceeasi suprafata din scalp. Parul barbii si parul scalpului, pe langa aspectele vizibile mai sunt diferite si prin aspecte invizibile: radacina firului este diferita, pH-ul este diferit, tipul de stres care afecteaza aceasta zona este din surse multiple si diferite, etc.

Parul de pe scalp creste in 3 faze. Aceste faze includ 

  1. Faza anagena – faza activa de crestere
  2. Faza catagena – faza de tranzitie, cand cresterea se opreste si 
  3. Faza telogena – adica faza in care cade.

Pe scalp, acest ciclu dureaza ani de zile. Procesul este similar si pentru parul de pe fata, insa dureaza doar cateva luni.

Cresterea parului depinde de testosteron – cu cat un barbat are mai mult testosteron, cu atat va avea mai mult par facial. Tot testosteronul este responsabil si de inactivarea mai rapida a foliculilor pilosi de la nivelul scalpului, lucru care face sa fie total normal sa avem o barba stufoasa dar un inceput de chelie pe cap de la o varsta incolo.

Numeroase diferente si cum putem sa le abordam pentru a ingriji mai bine parul

Parul care creste natural pe fetele barbatilor este foarte diferit de cel care le creste pe scalp sau pe oricare alta parte a corpului. Parul facial tinde sa fie mai gros si sa aiba o textura mult mai sarmoasa decat cel de pe cap. Pielea de sub par este de asemenea diferita: pielea scalpului este mai uleioasa decat pielea faciala, astfel, utilizarea unor produse puternice de curatare poate fi excelenta pentru reducerea excesului de ulei de pe cap, insa prea dura si uscata pentru fata.

Pot exista diferente si cand vine vorba de capacitatea parului de a fi incalcit si dezordonat. Parul scalpului poate fi drept, in vreme ce barba creste groasa si ondulata. Motivul pentru aceasta se rezuma la forma foliculelor. Foliculele de pe fata sunt mult mai sensibile la hormonii androgeni precum testosteronul – acesti hormoni fac foliculele rasucite si parul incovoiat. Astfel, este indicat sa folositi o perie diferita: una mai aspra pentru barba si una mai moale pentru cap.

Parul barbii creste cu o textura foarte diferita decat cea a parului scalpului, chiar intr-o culoare diferita. Este comun sa observam fire de par rosii in barba, chiar daca nu exista altundeva pe acelasi corp, la fel cum un barbat poate avea un par bogat si inchis la culoare la varsta mijlocie, chiar daca barba sa este complet grizonata.

Concluzia

Barba noastra are nevoie de un tratament diferit decat parul scalpului. Barbile au nevoie de produse de igiena si ingrijire pentru a le face mai moi (cum ar fi ulei pentru barba sau unt de barba). De asemenea, au nevoie si de instrumente speciale, cum ar fi o perie mai aspra.

0