fbpx
Selectează o Pagină

Ce este un pieptăn de barbă?

Nu este nimic complicat la componentele unui pieptăn de barbă: începe cu un corp subțire, de dimensiuni variate, și include dinții care se ocupă de partea de îngrijire. Acestea fiind zise, sunt mai multe lucruri despre un pieptăn de barbă decât ați putea crede. 

Părțile unui pieptăn de barbă  – tot ce trebuie să știi

Corpul unui pieptăn de barbă

Pieptenii de barbă pot fi făcuți din lemn, acetat de celuloză, plastic, metal și corn (cum ar fi cornul de bou).

 • Pieptenii din lemn sunt de calitate din multe motive, inclusiv că nu cauzează energie statică părului bărbii, sunt foarte durabili și arată bine – mai ales pieptenii de calitate. Însă cei de o calitate inferioară vă vor agăța firele din barbă și le vor leza.
 • Acetatul de celuloză este un material sintetic pe care îl puteți folosi fără griji pe barba dvs. Este un material similar cauciucului care nu produce energie statică, este durabil și nu agață firele.
 • Bărboșii de obicei evită pieptenii de plastic pentru că frecvent sunt slab calitativi, nu rezistă mult și produc multă energie statică, care poate transforma o barbă îngrijită într-una încrețită. Orice ați face, nu achiziționați un pieptăn ieftin – pentru îngrijirea bărbii sau nu – gândindu-vă că “e suficient de bun”.
 • Piptenii făcuți din metal sunt o altă opțiune dar, sincer, nu sunt atât de grozavi. Dinții pieptenilor de metal nu au marginile tăiate fin, ceea ce poate ravagii bărbii dvs și pot produce și energie statică.
 • Pieptenii făcuți din corn de bou și alte materiale de corn sunt foarte durabile însă nu se găsesc la fel de ușor.
Dinții pieptănului

Un pieptăn este la fel de bun că dinții săi și acest lucru este primul lucru de luat în considerare când vă achiziționați unul.

În particular, grosimea unui dinte al pieptănului este crucială. Prin grosime, înțelegem spațiul dintre dinții individuali, iar pieptenii au 2 seturi de dinți, atât groși cât și înguști.

În general, cu cât este mai îngust spațiul, cu atât este mai ușor să alunece pieptănul prin părțile mai lungi și mai groase ale bărbii. Dacă barba dvs nu este aspră, atunci dinții înguști sunt cea mai bună soluție.

Pieptenii șlefuiți manual vs. pieptenii presați cu ștampila

 • Procesul de fabricare al unui pieptăn poate avea un impact mare asupra calității acestuia. Un pieptăn necorespunzător fabricat poate agăța, zgâria și răni barba în diverse feluri. 
 • Pieptenii mai ieftini sunt făcuți pe o presa mare care ștampilează pieptenii (din plastic) într-un proces asemănător cu linia de producție. Un defect comun în procesul de presare cu ștampila este că dinții pieptănului au marginile microscopic zimțate, care fac ravagii foliculilor faciali. 
 • Pieptenii presați cu ștampila nu au nici durabilitatea celor șlefuiți manual și se pot rupe cu ușurință. Deși îi puteți achiziționa ieftin, probabil că se vor strica rapid.
 • La spectru opus sunt pieptenii șlefuiți manual, de obicei realizați din lemn sau corn. Dinții pieptănului sunt tăiați individual cu fierăstrăul, apoi șlefuiți și neteziți pentru a elimina orice margine cu zimți. De asemenea, dinții unui pieptan șlefuit manual abia se mișcă atunci când treci un deget prin ei, spre deosebire de dinții de plastic, presați cu ștampila, care se mișcă cu ușurință, ceea ce înseamnă mai puțin control pentru styling.

Care sunt diferențele dintre o perie pentru barbă și un pieptăn de barbă?

Deși periile și pieptenii de barbă sunt mai mult similari decât diferiți, exista niște diferențe evidente. În primul rând, arată diferit. Este simplu să vezi diferența dintre cele 2 după aspect. Periile au mai mult volum, au, de obicei, corp și mâner și au peri, nu dinți, pentru partea de îngrijire.

În vreme ce corpul și mânerul unei perii sunt făcute de obicei din lemn sau material sintetic, perii sunt făcuți din păr de animal. Perii din păr de animal, cum ar fi mistrețul, ajută la reducerea aspectului zburlit, redistribuind uleiul în mod egal prin barbă. 

O perie, cum vom discuta mai târziu, are un corp dreptunghiular sau oval, care asigura un control mai bun și un design ergonomic, care nu vă pune o tensiune în plus pe mâna cu care vă periați.

Corpul unui pieptăn este mult mai subțire, deși lungimea sa poate varia. Faptul că este subțire și mic(comparativ cu o perie) îl face simplu de transportat. Probabil ați auzit de pieptăn de buzunar. 

Pieptenii de barbă vin în două dimensiuni ale dinților; o parte a pieptănului are dinții mai înguști și mai fini, în vreme ce cealaltă parte are spații mai mari între dinți. Ce fel de dinți folosiți depinde de câțiva factori, printre care lungimea și grosimea bărbii.

Decizia de a folosi un pieptăn sau o perie de barbă (sau ambele)

Daca vă doriți o barbă frumoasă, stufoasă și sănătoasă, atunci trebuie să aveți și o perie de barbă și un pieptăn de barbă. Ambele oferă beneficii excelente și ar trebui să facă parte din rutina dvs de îngrijire. 

Întrebarea este: când să folosiți un pieptăn și când o perie de barbă? Este o întrebare importantă, pentru că pieptenii și periile au scopuri diferite, însă au și similarități. 

Când este timpul să folosiți o perie
 • O perie, mai ales cu peri de mistreț sau peri făcuți din păr de alt animal, este minunată pentru condiționarea și curățarea bărbii dvs. O perie distribuie uleiurile naturale de pe tenul dvs și barba dvs și este ideală pentru pentru a înlătura mizeria din barbă de pe parcursul zilei.
 • Mulți experți sfătuiesc utilizarea periei pentru bărbile scurte. O perie vă ajuta să vă îmblânziți barba să stea așa cum vă doriți în decursul duratei creșterii bărbii dvs.
 • Perii unei perii ating pielea de sub părul bărbii și îndepărtează celulele moarte, uleiul acumulat și părul despicat care pot reține o barbă din a-și atinge potențialul maxim de creștere, mai ales în stadiile timpurii.
 • Nu este nevoie să folosiți o perie în stadiile timpurii ale bărbii, ca atunci când barba nerasă începe să crească puțin. Dar când începeți să vă confruntați cu o “barba urâtă”, veți știi că este timpul să vă folosiți de pieptăn sau perie de barbă.
 • Daca preferați să vă îngrijiți barba când este complet uscată – și nu după ce ieșiți de la duș – o perie este cea mai bună opțiune. O perie poate trage excesiv de foliculele perilor, cauzându-le să se rupă.
 • În general, o perie pentru barbă este mai bună decât un pieptăn pentru barbă pentru a vă da un look mai bogat și mai gros al bărbii. Perii periilor vă ridică părul de pe piele, pentru a da aspectul unei bărbi robuste.
 • O perie este mai bună la antrenarea bărbii să crească în direcția pe care v-o doriți și vă ajută să faceți îngrijirea mai ușoară odată cu trecerea timpului.
Când este timpul să piepteni 
 • Consensul printre cunoscători sugerează că un pieptăn de barbă este cel mai bine de folosit după ce o barbă crește cel puțin de 3 luni. După această perioadă- când există o creștere semnificativă – un pieptăn devine necesar. 
 • Bărbile mai lungi necesită mai mult styling și aici intervine pieptănul. Pieptenii sunt mai buni decât periile pentru styling, pentru că sunt mai ușor de controlat. Dar asta nu înseamnă că periile nu au un scopul lor în aranjarea firelor din barbă.
 • Pieptenii sunt minunați pentru descurcarea părului bărbii și scăparea de noduri. Utilizați dinții cei mai largi ai unui pieptăn când pieptenati părul lung și gros care tinde să fie încurcat și cu noduri. Amintiți-vă să începeți de jos spre față.
 • Utilizați un pieptăn de barbă când vă tundeți barba cu foarfecele. Pieptănul vă va ajuta să măsurați și tăiați cantitatea potrivită de barbă, rezultând un aspect uniform. De asemenea, un pieptan de barbă este unealta necesară pentru a peria părul departe de buzele dvs – o întâmplare frecventă printre bărbații cu barba lungă sau cei mustăcioși.
 • Nu ar trebui să folosiți o perie pe o barbă umedă, dar aceeași regulă nu se aplică și pentru piepteni. Folosirea unui pieptăn pe o barba lungă face scăparea de noduri mai ușoară.
 • Unul dintre avantajele pieptănului de barbă față de peria de barbă este portabilitatea. Este ușor să iei un pieptăn cu tine și reprezintă o unealtă de îngrijire la îndemăna pe care o poți folosi oricând.
 • Un moment foarte bun de a vă folosi pieptănul de barbă este după ce ați aplicat ulei pentru barbă. Acest ulei vă face barba mai moale și mai ușor de trecut prin noduri și păr încâlcit.

Când este timpul să folosiți o perie și un pieptăn de barbă

O întrebare comună printre bărboși este dacă e OK să folosească o perie și un pieptăn de babră în același timp. Cel mai bun răspuns este “de ce nu?”, deoarece folosind ambele vă veți bucura de beneficiile pe care fiecare le are de oferit.

Că regulă generală, folosiți pieptenele înainte de perie. Pieptănul va descurca și aranja barba, mai ales bărbile mai lungi, în timp ce peria va adăuga ultimele retușuri.

Nu este nevoie să utilizați o perie și un pieptăn în etapa timpurie de creștere a bărbii. Folosirea unei perii în doar primele luni de creștere ajuta să vă păstrați barba îngrijită și să vă direcționați părul să crească spre zona dorită.

Odată ce barba crește pentru minim 3 luni, un pieptăn de păr devine instrumentul preferat pentru styling. Însă o perie continuă să aibă scopul său pentru a vă ține barba aranjată, stimuland și îmbunătățind circulația sangvină către barba dvs – înseamnă că mai mulți nutrienți necesari să îți susțină barba ajung la foliculi.

0